Mechelen als centrum van de wereld
Ronny Van Houplines, geboren en getogen Mechelaar en gepensioneerd directeur van Ligo, wilde graag meer weten over zijn stad. Zo startte hij met de opleiding Ambassadeur van Mechelen.
Ronny Van Houplines: “Mechelen staat bekend als de stad van de Bourgondiërs, maar er is meer. Ik heb altijd een passie gehad voor historische verhalen en studeerde geschiedenis. Het idee van de stad als klaslokaal en de stadswandelingen spraken me enorm aan.”
Ontdekkingsreis in eigen stad
“De wandelingen behandelden de groei van de stad door de eeuwen heen: de eerste stadsvorming, de omwalling, de drooglegging van Mechelen met het ontstaan van de vlieten, de Bourgondische bloeiperiode, …
Een van de sterke punten van de opleiding is dat je anders leert kijken naar de stad en de gebouwen. Daardoor merk je anomalieën in het straatbeeld, zoals een vooruitspringende gevel waar vroeger een vliet liep.
Ook ontdek je zeer veel nieuwe dingen: wist je bijvoorbeeld dat Mechelen in de middeleeuwen een zeehaven was? ”
“Wij bezochten ook gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Een hoogtepunt voor mij was het huis en atelier van de torenuurwerkmaker op de Korenmarkt. De eigenaar vertelde zelf over de historische betekenis van zijn pand. Een ontdekking waren ook de authentieke muurschilderingen in de toren van de Sint-Janskerk en het kleurrijke interieur van de Begijnhofkerk.”
Op stap met een wandelende encyclopedie
“De aanpak van de leerkracht, Patrick De Greef, heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hij is een wandelende encyclopedie en kan de geschiedenis van de stad zeer goed overbrengen.
Hij gaf ons ook een fijne winteropdracht: het onderzoek van een 17de-18de-eeuws stadspaleis. Ik koos het Hôtel van der Gracht de Rommelswael, beter bekend als Home Astrid. Oorspronkelijk was het de woning van een welgesteld lid van de Grote Raad, later een klooster en een bejaardenhuis. Nu is het een chique interieurzaak en zijn er studentenkamers.”
“De wandelingen wakkerden mijn nieuwsgierigheid naar de architectuurgeschiedenis van de Lage Landen aan. Daarom schreef ik me in voor de vervolgopleiding.
Af en toe vragen vrienden en kennissen mij om hen rond te leiden door Mechelen. Dat doe ik met veel plezier (en met meer kennis van zaken).”
Mechelen als centrum van de wereld
Ronny Van Houpl...
Ambassadeur van Mechelen: een andere kijk op de stad door Mieke Nijs
Mieke Nijs begon aan de opleiding Fotografie bij Crescendo-CVO na haar loopbaan als preventieadviseur. En van het één kwam het ander…
Mieke Nijs vertelt: “Ik startte met de basisopleidingen fotografie en volgde daarna ook de specialisatiemodules portretfotografie, zwart-witfotografie en Photoshop. Tijdens de opleiding zwart-witfotografie werd aan de cursisten gevraagd om een reportage te maken van de opleiding stadsgidsen. Zo volgde ik de stadsgidsen in spé bij hun bezoek aan het stadsarchief. Met verbazing nam ik foto’s van de vele oude boeken en authentieke documenten. Zelfs de unieke stadskeur van 1301 met zijn talrijke zegels werd fier getoond. In een tweede reportage bezocht ik het paleis van Margaretha van Oostenrijk. Bij dit bezoek viel me vooral de kennis, passie en gedrevenheid op van de leerkracht Patrick De Greef. Tijdens de vernissage van onze zwart-wit reportagefoto’s in Het Predikheren vernam ik dat er een opleiding Ambassadeur van Mechelen werd gepland. Ik heb dan ook niet getwijfeld om in te schrijven.”
Leren kijken in de stad
“Bij Ambassadeur van Mechelen krijg je les over de stad terwijl je de stad doorkruist. Je wandelt langs en over de vroegere vlietjes, pleintjes en markten. Je leert hoe de middeleeuwse stad ontstaan is, wat de groeimotoren waren en hoe dit alles paste in het geschiedkundige kader. Je bezoekt cultuur-historische burgerlijke panden en voormalige religieuze gebouwen zoals abdij-refugies, kloosters en kerken. De leerkracht, Patrick De Greef, verraste ons keer op keer met unieke bezoeken en bijzondere rondleidingen, soms onder begeleiding van specialisten - gastsprekers.
Tijdens de opleiding kwamen verbale en non-verbale gidstechnieken aan bod. Ook werd gevraagd om, uit een reeks van ca. twintig historische panden, er ééntje te kiezen om te bespreken.
Om informatie te vergaren moest je zelf op onderzoek en was enig speurwerk noodzakelijk: wie bouwde of renoveerde het pand, welke bouwstijl werd gebruikt, wie zijn de huidige eigenaars, ... Zelf had ik gekozen om Hôtel Baron Roose te bespreken (nu deel van BimSem) onder de titel ‘Van adellijke woning tot schoolgebouw’. Onnodig te zeggen dat deze opleiding mijn perceptie op de stad ingrijpend heeft veranderd.”
Gebeten door geschiedenis
“Nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn voldoende om aan deze opleiding te beginnen.
Je ontdekt verborgen parels, komt achter gesloten deuren, beklimt torens en ontdekt verborgen zolders. Kortom een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is in geschiedenis in het algemeen en historiek van de stad Mechelen in het bijzonder. Om de diverse bouwstijlen doorheen de eeuwen beter te leren kennen, heb ik me ingeschreven voor de cursus Architectuurgeschiedenis.”
Ambassadeur van Mechelen: een...